8-nebezpecnych-ochoreni-pecene-ako-im-predchadzat-s-pestrecom-marianskym-vasbylinkar-sk

8 nebezpečných ochorení pečene a ako im predchádzať s Pestrecom mariánskym

Pečeň je jedným z najdôležitejších ľudských orgánov. Nachádza sa v pravej časti brušnej dutiny, v blízkosti bránice. Je riadiacou jednotkou metabolizmu (látkovej premeny v tele), podieľa sa na mnohých významných funkciách organizmu, ako napr. filtrovanie telu škodlivých látok, vytváranie mnohých pre organizmus potrebných látok a tiež tvorenie a ukladanie ich zásob.

Všetky základné zložky potravy, ktorú prijímeme (teda cukry, bielkoviny a tuky) sa po strávení dostávajú cez krvný obeh do pečene, kde prebieha ich ďalšie spracovanie na vitamíny, hormóny a iné látky, ktoré sú nevyhnutné pre život.

Ochorenia pečene sú najčastejšie vyvolané zlou životosprávou, infekciami, pôsobením alkoholu drog, otravami, či nádormi. Človek si ochorenie pečene nemusí všimnúť, nakoľko príznaky sú často veľmi tažko pozorovateľné.

Ak sa však ochorenia pečene neliečia, môžu vygradovať do trvalého poškodenia alebo dokonca zlyhania pečene, teda stavu, kedy sú funkcie pečene obmedzené do takej významenej miery, že pečeň už nie je schopná plniť svoje funkcie.

1. Stukovatenie pečene (Steatóza)

Steatóza je metabolická porucha pri ktorej dochádza k hromadeniu tukov v pečeni. Vyskytuje sa najma u obéznych ľudí a u konzumentov nadmerného množstva alkoholu. V dnešnej dobe je už považovaná za civilizačnú chorobu.

Nealkoholická steatóza nemá najmä zo začiatku viditeľné príznaky, preto je mimoriadne nebezpečná a často sa diagnostikuje u postihnutého pacienta náhodne alebo neskoro. Tento typ steatózy má dlhodobý vývoj. Typickými príznakmi steatózy sú nevoľnosť a niekedy zažltnutie kože v štádiu kedy keď už nie je pečeň schopná odbúrať bilirubín.

Alkoholickú steatózu sprevádzajú tažšie príznaky, napr. nevoľnosť, malátnosti, zvracanie, poruchy vedomia, žltačka, zlyhávanie obličiek, nadúvanie…
V rannom štádiu je možné ochorenie zastaviť a proces stukovatenia zvrátiť, neskôr je poškodenie nezvratné.

2. Infekčná mononukleóza

Mononukleóza je vírusové ochorenie, ktoré sa najčastejšie prenáša slinami. Postihuje prevažne mladých ľudí (zvykne sa mu hovoriť aj “bozkávacia choroba”). Cez sliny vírus vniká do slinných žliaz a lymfatického systému, kde sa množí a krvným obehom sa dostáva do organizmu.

Má veľmi podobné príznaky ako angína, resp. chrípka (bolesti v krku, zvýšená teplota…), no nezaberajú na ňu antibiotiká. Po diagnostikovaní ochorenia (zväčša po tom, ako sa liečba antibiotikami ukáže ako neúspešná) sa dajú zistiť aj iné príznaky ako napr. zväčšená slezina a pečeň (čo môže byť príčinou bolestí v pravej časti brušnej dutiny). Liečba je pomerne zdĺhavá a vyžaduje si špeciálny stravovací režim a obmedzenie fyzickej aj psychickej záťaže.

3. Zápal žlčnika (Cholecystitída)

Je zápalové ochorenie ktoré môe mať rôzne príčiny. Môže byť vyvolané bakteriálnou infekciou (napr. E.coli, Salmonella), často je spojené so žlčovými kameňmi alebo inými infekciami v organizme. Spôsobuje poškodenie vnútornej steny sliznice žlčníka, čo môže viesť k praskutiu a šíreniu žlče do okolia. Prejavuje sa náhle a pomerne bolestivo (v pravej časti brušnej dutiny), vyžaduje si veľmi dôslednú liečbu. Typickými príznakmi sú nevoľnosť, zvracanie, triaška, chradnutie, horúčka, nervozita prameniaca z bolesti, ktorá má trvalý charakter.

4. Žlčové kamene (Cholelitiáza)

Žlčník je orgán funkčne napojený na pečeň. V pečeni sa tvorí žlč, ktorá sa v žlčníku ukladá a využíva na natrávenie skonzumovaného jedla. V žlčníku sa však môžu tvoriť aj kamene, ktoré môžu spôsobiť akútny zápal žlčníka, alebo dokonca poškodenie pečene, či zápal pankreasu. Rizikovými faktormi pre ich tvorbu je neprimeraná konzumácia mastných jedál s vysokým obsahom cholesterolu, obezita, strava s nízkym obsahom vlákniny.

Spočiatku sa žlčníkové kamene nemusia prejavovať nijako. Problémy môžu nastať pri pohybe, keď sa aj kamene v žlčku začnú hýbať. Z toho pramení nevoľnosť, nechutenstvo, plynatosť, hnačka. Ak sa kameň zasekne v žlčovode, prichádza k tzv. kolike sprevádzanej intenzívnou záchvatovou bolesťou vpravo pod rebrami. Na vznik žlčových kameňov má významný vplyv najmä strava. V prípade zistenia žlčníkových kameňov sa treba vyhýbať jedlám s vysokým množstvom tuku a cholesterolu (tučné mliečne a mäsové výrobky, smažené jedlá, sladkosti, ryby, údeniny, červené mäso, alkohol).

Podľa mnohých domácich aj zahraničných zdrojov sa ako prevencia proti tvorbe žlčových kameňov, na zlepšenie trávenia a stimuláciu toku žlče cez pečeň a žlčník odporúča bylinka Pestrec mariánsky. V úvodnej fáze tvorby žlčníkových kameňov môže zabrániť ich ďalšiemu vývoju a tvorbe. Avšak ak sú už kamene vytvorené, v tomto prípade je žiaľ jediným riešením ich operatívne odstránenie.

Následne sa odporúča užívať pestrec mariánsky drvený plod už v rámci prevencie a aj celkovej detoxikácie organizmu a samozrejme rovnako pre regeneráciu pečene.

5. Žltačka (Hepatitída)

Žltačka je infekčný zápal pečene spôsobené vírusmi napádajúcimi pečeň. Podľa typu vírusu sa hepatitída delí na typ A, B, C, D, E, G, pričom u nás sa najčastejšie vyskytujú prvé tri typy. Keďže každý typ spôsobuje iné ochorenie, aj príznaky sú odlišné.
Hepatitída typu A má podobné príznaky podobné chrípke, teda bolesti žalúdka, nevoľnosť, ale aj zažltnutie očí a pokožky, svetlé sfarbenie stolice, tmavé sfarbenie moču.
Hepatitída typu B má podobné príznaky ako Hepatitída typu A, ale zažltnutie pokožky nie je badateľné u každého pacienta
Hepatitída typu C je mimoriadne nebezpečné najma preto, že typické zažltnutie sa pri nej nemusí vôbec vyskytnúť a nemusí byť na prvý pohľad pozorovateľné.

Všeobecne je pre Hepatitídu typická aj únava, malátnosť, bolesti kĺbov, tlak v pravej časti brušnej dutiny,
Liečba žltačky je komplikovaná, preto je mimoriadne dôležitá prevencia a zvýšená hygiena rúk.

6. Cirhóza pečene

Cirhóza je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k nezvratným zmenám na pečeni. Môže vzniknúť z viacerých príčin, medzi ktoré okrem užívania nadmerného množstva alkoholu patria aj neliečená hepatitída, metabolické ochorenia atď.

Typickými úvodnými príznakmi cirhózy sú únava, nechutenstvo, problémy so stolicou, nadmerná plynatost, chradnutie . Bolesti v pravej časti brusnej dutiny a zažltnutie pokožky sa objavia až neskoršom štádiu. Ochorenie vo vysokom štádiu sprevádzajú aj zvracanie krvi, či poruchy mozgovej činnosti.

7. Rakovina pečene

Rakovina pečene je smrteľné ochorenie. Často vzniká na základe cirhózy, alebo infekčného ochorenia (ako žltačka). Príznaky rakoviny pečene sú pomerne všeobecné. Bolesť brucha na pravej strane, únava, teplota, triaška, nechutenstvo, neskôr strata svalovej hmoty, atď. V prípade, že ochorenie súvisí s hepatitídou je typickým príznakom tiež zožltnutie pokožky. Pri včasnej diagnostike a správnej liečbe je možné život pacienta predĺžiť aj o niekoľko rokov.

8. Zlyhanie pečene

Zlyhanie pečene môže mať dve formy – akútnu a chronickú. Akútne zlyhanie má rýchly priebeh (do 8 týždňov, napr. v dôsledku otravy hubami, vírusového zápalu pečene, alebo pri rakovine pečene). V prípade chronického zlyhania pečene je priebeh dlhší (k zlyhaniu pečene môže prísť po 6-7 mesiacoch, napr. pri cirhóze, neliečenej vírusovej hepatitíde a pod.). Neliečené zlyhávanie pečene vedie k smrti.

Príznaky sú na úvod neurčité a všeobecné (bolesti v brušnej dutine, slabost, nevoľnosť), neskôr dochádza k hormonálnym poruchám a hromadeniu nežiadúcich látok v organizme. Typickým príznakom je tiež zožltnutie kože a očných bielok, zlá zrážanlivosť krvi, v konečnom štádiu kóma, ktorá vzniká na základe poruchy funkcie mozgu, do ktorho sa dostávajú vplyvom nefunkčnej pečene látky, ktoré sú preň toxické.

Regenerácia pečene a prevencia pred jej ochoreniami

Tak ako pri iných ochoreniach, aj pri ochoreniach pečene platí, že spôsob a úspešnosť liečby záleží od príčiny vzniku a štádia v ktorom sa nachádzajú.
Vo väčšine prípadov je prvým a nevyhnutným krokom zmena životosprávy. Pri ochoreniach pečene spôsobených alkoholom je nutná abstinencia, pri poškodení pečene vplyvom nesprávneho stravovania zase úprava jedálnička (diéta) a zaradenie fyzickej aktivity.

Účinným pomocníkom pri regenerácii pečene je bylinka Pestrec mariánsky a to obzvlášť konzumácia jeho plodov v drvenej forme. Pestrec totiž obsahuje flavolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarín. Silymarín obsiahnutý v Pestreci mariánskom regeneruje pečeňové bunky, chráni pred poškodením DNA a znižuje aktivitu látok stimulujúcich rast tumorov. Aj preto o ňom mnohí hovoria ako o “zázračnej bylinke”.

Pestrec mariánsky však nie je určený iba pre ľudí, ktorí trpia ochoreniami pečenie. Mimoriadne vhodné je absolvovať kúru Pestrecom aj preventívne ako súčasť detoxikácie alebo ak máte pocit, že ste v poslednej dobe svojej pečeni dali poriadne “zabrať”.

Žiadne komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zavrieť

VasBylinkar.sk si ukladá súbory cookies, ktoré pomáhajú zlepšovať jeho fungovanie. Využívaním našich služieb s ich ukladaním súhlasíte. Viac info.