zeleninka

8 tipov pre diétu s Pestrecom mariánskym

Ak ste sa rozhodli zregenerovať svoju pečeň kúrou Pestrecom mariánskym, je pri tejto príležitosti vhodné zmeniť aj svoju životosprávu a zamerať sa aj na stravovacie návyky. Nielen že uľavíte svojej pečeni, ale budete môcť žať aj sekundárne benefity, akými sú napríklad aj redukcia váhy a celkové zlepšenie zdravotného stavu a aj vzhľadu vášho organizmu.

Zbavovanie sa tuku si vyžaduje trpezlivosť, pevnú vôľu a v neposlednom rade aj špeciálny stravovací režim. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.

1. Znížte príjem sacharidov o polovicu

V praxi to znamená jesť napr. polovičné množstvo príloh (zemiakov, ryže, cestovín). Neskôr skúste množstvo prílohy znižiť ešte viac a radšej si namiesto nej doprajte viac zeleniny. Vyhnite sa nadmernej konzumácii chleba a pečiva (ideálne ich úplne vyraďte) a určite úplne vyraďte sladkosti ako napolitánky, čokolády, zákusky, kysnuté koláče, ale aj sladené nápoje a pod. Prestaňte používať cukor, neslaďte ani kávu, čaj a pod. Pozor tiež na nadmernú konzumáciu ovocia.

2. Nehladujte!

Rozdeľte si svoje jedlo do menšich, častejších porcií. Vyhnete sa tak nepríjemným návalom “vlčieho” hladu, spojených s túžbou okamžite zjesť niečo sladké (poznáte to? :)) a zároveň tým budete stimulovať metabolizmus k činnosti (bude vám lepšie tráviť). Hladovanie sa ľuďom, ktorí chcú schudnúť neodporúča, pretože vedie k zvýšenému ukladaniu zásob vo forme tuku.

3. Nestráňte sa “dobrých” tukov

Tuky sú mimoriadne dôležité a suvisia s hormonálnou rovnováhou organizmu. Tuky z olivového alebo kokosového oleja (lisovaných za studena), ale tiež Pestreca mariánskeho majú pozitívny vplyv na organizmus a pomáhajú znižovať cholesterol. Rovnako dôležité su omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú v hojnom množstve obsiahnuté napr. v rybom tuku alebo vlašských orechoch. Výborným zdrojom zdravých tukov je aj avokádo.

Naopak, vylúčte údené výrobky, slaninu, klobásy, zabíjačkové produkty, tučné mäso (napr. bravčové), smažené jedlá (rezne, hranolky, čipsy…) a snažte sa nepreháňať to so soľou (ideálne nesoľte vôbec).

4. Konzumujte bielkoviny

Vhodný je najmä tvaroh (takisto významne pomáha pri regenerácii pečene), cottage cheese, či zakysané mliečne nápoje. Tiež kuracie, či morčacie prsia, rybie mäso, ale pozor, nie vysmažené!

5. Dodržujte adekvátny pitný režim

Nenalievajte sa nasilu vodou, ale dbajte o to, aby ste mali pravidelný prísun tekutín. Odsledujete si to na farbe svojho moču. Tmavý moč znamená, že ste zahustená/ý, príjem tekutin je nedostatočný a vaše obličky a pečeň to práve riadne schytávajú. Váš moč by mal mať svetlú farbu. Dávajte prednosť nesýtenej vode (bez bubliniek).

6. Hýbte sa

Akýkoľvek pohyb je lepší, ako žiadny pohyb. Od rezkej prechádzky, cez práce v záhradke až po športové aktivity, ako beh, korčuľovanie či bicyklovanie je vo všetkých prípadoch spoločným menovateľom výdaj energie = chudnutie. Ideálne je pred pohybovou aktivitou cca 2 hodiny nejesť (aby vám dobre strávilo).

7. Konzumujte viac zeleniny

Skúste si namiesto výdatnej večere spraviť zmiešaný šalát z ľadového (hlávkového) šalátu, uhorky, papriky, trošky póru, a pridajte dve-tri lyžičky bieleho jogurtu, olivový olej a trošku horčice. Kľudne ho môžete prilepšiť kúskom tvrdého syra a troškou na drobno nakrájanej šunky (ideálne kuracej alebo morčacej, ale odsledujte, si koľko % mäsa obsahuje – ideálne sú výrobky s obsahom mäsa nad 90 %). Šalát už nesoľte, samotná šunka a syr sa o to postarajú. Pozor, zase a znova – žiadny chlieb ani pečivo!

8. No a samozrejme Pestrec

Večer užite Pestrec mariánsky, tak ako to odporúčame TU. Úprava stravovacích návykov pri konzumácii Pestreca mariánskeho je mimoriadne dôležitá, nakoľko Pestrec je nutrične hodnotný (po jeho konzumácii budete mať pomerne dlhý pocit nasýtenia).

Rady na zlepšenie životosprávy počas regenerácie pečene, ktoré popisujeme sú iba základom a niektorí z vás môžu po zvládnutí týchto základov preniknúť do problematiky aj hlbšie.

Ak ste sa po prečítaní tohoto článku nedali odstrašiť (veríme, že nie – nie je to nič náročné) a rozhodli sa, že popri regenerácii pečene Pestrecovou kúrou si zároveň zlepšíte aj svoju životosprávu, držíme vám palce! Budeme radi, ak sa s nami v komentároch podelíte o svoje skúsenosti, postrehy a úspechy na ceste k zdravšiemu telu.

9 komentárov. Predajte komentár aj vy

marcela bačova
23. júl 2015 16:15

neviem hovorite tu že čaj nepomaha vobec ale prečo ho potom robia a je aj v lekarnach?nerozumiem tomu ked je to liečive aby to nemalo žiaden učinok?

Odpovedať

Pani Marcela,
zdoraznujeme predovsetkym fakt, ze Pestrec mariansky je najucinnejsi ak ho uzivate vo forme drveneho plodu. Viac na tuto temu sa dozviete v nasom clanku tu: http://www.vasbylinkar.sk/caj-olej-drveny-aky-pestrec-uzivat/
Budeme radi ak sa na nas obratite s dalsimi otazkami.
Prajem krasny den,
Zuzana
VasBylinkar.sk

Odpovedať
eva kmeťková
5. september 2015 19:15

v lekárňach majú všeličo a máločo z toho pomáha

Odpovedať

Dobrý deň, pred 3 mesiacmi som mal pečeňove testy mierne zvyšene-2 mesiace užívam drvený pestrec od vás a dnes som bol na kontrole a hepatálky boli OK ! Každemu vrele doporucujem.

Odpovedať

Po týždni užívania ma začal celkom dosť bolieť žalúdok a musel som ho vysadiť. Poradíte prečo? Má niekto podobné poznatky?

Odpovedať

Dobry den pan Jan,
skuste znizit davku na polovicnu, pripadne na par dni spravte prestavku v uzivani (co ste uz asi spravili, lebo pisete, ze ste ho vysadili) a nasledne pokracujte s polovicnym davkovanim a odsledujte ako na to bude vase telo reagovat. Prajem pekny den
Zuzana
VasBylinkar.sk

Odpovedať

ďakujem, vyskúšam

Odpovedať

VRELO – doporučujem!! SUPER,2 roky používam,únava je preč,atď.atď, s pzdravom

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zavrieť

VasBylinkar.sk si ukladá súbory cookies, ktoré pomáhajú zlepšovať jeho fungovanie. Využívaním našich služieb s ich ukladaním súhlasíte. Viac info.