Stukovatená pečeň: Tuk ju ničí, aj keď človek nie je obézny

Pečeň patrí k najdôležitejším orgánom nášho tela. Avšak často tiež k najnamáhanejším a bohužiaľ aj najprehliadanejším. Veľa z nás svoju pečeň ničí, bez toho aby sme si toho boli vedomí. Ako spoznať, že niečo nie je v poriadku a ako pečeni účinne pomôcť?

Stukovatenie pečene (alebo odborne steatóza) je pomerne rozšíreným ochorením. Vzniká tak, že sa vo vnútri buniek pečene začne hromadiť tuk, ktorý postupne nahrádza zdravé tkanivo pečene. Takáto situácia môže mať veľmi vážne následky a v niektorých prípadoch vedie k trvalému poškodeniu pečene a ďalším závažným chorobám. Veľkým rizikom stukovatenia pečene je, že veľa ľudí prehliadne jeho prvotné príznaky, a tak ho nerieši včas. Dobrou správou však je, že často stačí niekoľko zmien v životnom štýle, aby ste svojim pečeni dopriali potrebnú vzpruhu.

Steatóza – keď pečeň bojuje s tukom

Pomerne rozšírenou predstavou je, že stukovatená pečeň trápi len ľudí, ktorí bojujú s obezitou, závažnou chorobou alebo ktorí sa blížia seniorskému veku. Lenže v skutočnosti nie je výnimkou ani u jedincov mladších ako 30 rokov alebo tých, ktorí majú ideálnu postavu. Za steatózou totiž stojí predovšetkým náš životný štýl – ak konzumujete potraviny bohaté na tuky, cukry či soľ a doprajete si väčšie ako umiernené množstvo alkoholu, nezáleží na tom, akú číslovku ukazuje vaša osobné váha alebo váš rodný list.

Príznaky stukovatenia pečene, zvlášť v jeho počiatkoch, tiež nie sú vždy celkom zreteľné, ale najčastejšie sa objavujú tieto:

  • nevysvetliteľná únava
  • podráždenosť a nervozita
  • tráviace ťažkosti
  • problémy s pleťou (akné, pigmentové škvrny a pod.)
  • zhoršená kvalita nechtov a vlasov
  • u žien poruchy menštruačného cyklu
  • zažltnuté beľmo či zhoršený zrak
  • nevysvetliteľné svalové kŕče

Vaše podozrenie na problémy s pečeňou samozrejme buď vyvráti, alebo potvrdí lekár vďaka špecializovaným testom. Avšak v prvotných štádiách, alebo aj v rámci prevencie, môžete tomuto orgánu poskytnúť pomoc aj sami. Predovšetkým zmenou životného štýlu.

Pečeňová diéta, ktorá pomáha

Dobrou správou je, že pečeň má výnimočnú regeneračnú schopnosť (teda ak už nie je vo fáze trvalého poškodenia). A to by ste mali poriadne využiť! Vôbec nie je od veci podporiť ju z času na čas pečeňovou diétou, najmä ak na sebe pozorujete niektoré z vyššie popísaných príznakov. Vďaka tejto špeciálnej diéte sa pečeň zregeneruje a zlepší sa jej činnosť – a tým aj fungovanie vášho tela.

Možno tiež patríte k ľuďom, ktorým sa pri slove diéta zježia „všetky chlpy na tele“. Ale nepanikárte! Pečeňová diéta, aspoň v tejto podobe, v podstate kopíruje zásady zdravého životného štýlu. Je založená na prísune kvalitných a hlavne zdravých potravín, ku ktorým patrí ovocie a zelenina, kvalitné a chudé mäso (kuracie, králičie, rybie) či nízkotučné mliečne výrobky. V predstavách mnohých ľudí znamená pečeňová diéta zákaz akýchkoľvek tukov, ale to nie je tak celkom pravda. Vyhýbať by ste sa mali tukom živočíšnym a zamerať sa naopak na zdravé rastlinné – olivový, kokosový, oleje obsiahnuté v semienkach a orieškoch.

Čo sa sacharidov týka, tie by ste mali obmedziť všeobecne, pri pečeňovej diéte potom musíte vylúčiť predovšetkým potraviny s obsahom cukru a bielej múky (tie by ste ideálne mali vynechať úplne). Týka sa to predovšetkým pečiva (hlavne čerstvého), sladkostí, ale aj slaných dobrôt. Zabudnúť budete musieť na vyprážané či tučné jedlá, údeniny alebo ostré pokrmy, ale aj na sladené limonády a alkohol (takéto drinky nahraďte napríklad zeleninovými šťavami, ktoré sú na detoxikáciu pečene ideálne).

Pestrec mariánsky drvený

V hlavnej úlohe Pestrec mariánsky

Regeneráciu pečene a účinky pečeňovej diéty ale môžete podporiť tiež s pomocou bylinky, ktorú k ozdraveniu tohto orgánu využívali už naši predkovia. Je ňou Pestrec mariánsky – na prvý pohľad elegantný, ale skromný bodliak, ktorý dokáže prakticky zázraky.

Obsahuje totiž silymarín, čo je súbor veľmi silných antioxidantov, ktorý účinne detoxikuje pečeň, podporuje regeneráciu jej buniek, ale aj tvorbu žlče. K tomu ešte priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Aby bola ostropestrecová kúra účinná, mala by prebiehať po dobu 12 týždňov, počas ktorých človek konzumuje 4-krát denne 1 čajovú lyžičku drvených semien tejto byliny. Prečo práve drvené semená, keď na trhu nájdeme pestrec aj v iných formách? Je to jednoduché – práve z drvených semien do svojho tela získate najviac účinných látok.

Účinky pečeňovej diéty a hlavne užívania drvených plodov ostropestreca mariánskeho na sebe pocítite už po prvých niekoľkých týždňoch užívania. Postupne odpadne únava či podráždenie, neskôr sa pridajú pozitívne zmeny ako žiarivejšia a zdravšia pleť a vlasy, „vyladené“ trávenie, príval energie, ale tiež napríklad aj úbytok kilogramov.

Ako presne detox a regenerácia pečene vďaka drvenému Pestrecu prebieha, si môžete prečítať TU.

Ako užívať Pestrec mariánsky tak, aby vám účinne pomohol pri regenerácii pečene, ochoreniach žlčníka a obličiek, alebo znížil hladinu cukru a cholesterolu v krvi … sa dozviete TU.

Vzhľadom k tomu, že aktuálne máme obľúbený čas, kedy si dávame najrôznejšie predsavzatia, nie je od veci myslieť tentoraz predovšetkým na svoju pečeň a dopriať jej (ale aj sebe) s príchodom nového roka poriadnu očistu!

Nepodceňujte liečivú silu prírody, presvedčte sa o blahodárnych účinkoch Pestreca Mariánskeho aj vy.

Ušetrite s množstevnými zľavami, poštovným ZADARMO a akciovým balením až 275g len do konca apríla!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *