pestrec-mariansky-vyskyt-chorob-pecene-dramaticky-stupa-vasbylinkar-sk

Výskyt chorôb pečene dramaticky stúpa. Odborníci bijú na poplach.

Odborníci na hepatológiu z Ministerstva zdravotníctva bijú na poplach pred “tichým zabijakom” Slovákov. Za týmto odstrašujúcim slovným spojením sa skrýva naše vnútorné chemické laboratórium – naša pečeň.

Ak nám postupne vypovedá poslušnosť, pravdepodobne to ani nezistíme. Pečeň totiž nebolí. Je teda častým javom, že človek ani netuší, že s ňou nie je všetko v poriadku. Zjavné a jasne pozorovateľné príznaky ochorenia pečene sa objavia až v štádiu, keď už môže byť neskoro.

O ochorení pečene sa mnoho z nás dozvedá buď náhodne, v rámci výsledkov nejakého komplexnejšieho vyšetrenia, alebo v tom horšom prípade, až vo fáze komplikácií, keď sa objavia ťažkosti.

Závažnosť situácie potvrdzuje aj reportáž televízie TA3:

reportaz-vyskyt-chorob-pecene-dramaticky-rastie

Slovensko medzi krajinami s najvyššou úmrtnosťou na ochorenia pečene v Európe!

Naša krajina patrí medzi tie s najvyššou úmrtnosťou na ochorenia pečene v Európe a tento trend má navyše stúpajúcu tendenciu. Podľa slov hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva na hepatológiu stúpol počet ľudí s ochoreniami pečene oproti nedávnym dobám až viac ako 5-násobne. Choroby pečene sa podľa tohoto trendu už o pár rokov stanú hlavnou príčinou úmrtnosti Slovákov. Nemocnice už sv súčasnosti kvoli nárastu ochorení pečene vytvárajú oddelenia špecializované na choroby pečene.

Kto sú hlavní nepriatelia našej pečene?

Problémy s pečeňou nie sú len výsadou starších generácií ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Vo zvýšenej miere sa ochorenia pečene vyskytujú už v tretej dekáde nášho života, teda aj u “dvadsiatnikov” a stupňujú sa so zvyšujúcim sa vekom.

Náš organizmus je denne zaťažovaný zo všetkých strán a často krát sa tomu nie je možné vyhnúť. Do nášho tela sa dostávajú rozličné škodlivé látky obsiahnuté v potravinách, ktoré denne konzumujeme, sme vystavení stresu, pôsobia na nás chemikálie v drogérii, užívame lieky, častokrát dlhodobo. Nesmieme zabúdať ani na vrodené a genetické predispozície k problematickej pečeni. Až dve tretiny ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou majú nadváhu (pozor – nemýlme si teraz obezitu s nadváhou. O tom, že trpíte aj keď iba miernou nadváhou, nemusíte ani vedieť). Jeme veľa a nekvalitne, pijeme alkohol viac ako by sme mali a zanedbávame pohyb. Viac o záškodníckoch útočiacich na vašu pečeň sa doviete v tomto článku.

Ako zistím, či je moja pečeň v ohrození?

Ako sme spomenuli, keďže pečeň nebolí, o tom, že máme problém často ani netušíme.
Pečeň vám pri jej systematickom poškodzovaní nemusí vypovedať zo dňa na deň, o to nepríjemnejšie býva prekvapenie, keď vám diagnostikujú niektoré z jej najbežnejších ochorení ako cirhózu, steatózu, hepatitídu, či nebodaj nádorové ochorenie. Preto je vhodné svojej pečeni pozorne načúvať a včas zistiť, či začína “štrajkovať”.

Na čo si teda dávať pozor? Ak pozorujete niektorý z týchto príznakov, je načase zbystriť pozornosť:

  • precitlivelá a svrbivá pokožka a zmeny na koži
  • zmeny vo vylučovaní
  • poruchy trávenia a pocit plnosti v bruchu
  • pretrvávajúca únava a svalová slabosť, strata vitality
  • bolesti v bruchu
  • pobolievanie kĺbov
  • neurčitý tlak pod pravým rebrom

 

Prevencia a liečba – priamo z prírody

Hoci sa ochorenia pečene neoplatí brať na ľahkú váhu s mnohými z nich vieme účinne bojovať – a to aj čisto prírodnou cestou, bez liekov. Často využívaným pomocníkom na ochranu (prevenciu) a obnovu funkcií pečene je Pestrec mariánsky, podávaný ako drvený plod. Táto bylinka má už stovky rokov svoje pevné miesto v rámci prevencie ochorení pečene a detoxikácie organizmu, rovnako účinne však pomáha tam, kde už poškodenie pečene nastalo. Obsahuje komplex látok nazývaných silymarín, ktorý dokáže obnovovať pečeňové bunky a zároveň zlepšovať činnosť tých poškodených. Pomáha z organizmu odstraňovať škodlivé látky a jeho účinky môžu byť využité pri probléme so „stukovatenou pečeňou“ (steatóza) aj inými ochoreniami pečene (cirhóza, hepatitída, karcinómy, …).

Zdroj: TA3

Žiadne komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zavrieť

VasBylinkar.sk si ukladá súbory cookies, ktoré pomáhajú zlepšovať jeho fungovanie. Využívaním našich služieb s ich ukladaním súhlasíte. Viac info.